vineri, 11 noiembrie 2011

DESPRE VOCATII DE SERVIRE A CULTURII

Umanitatea se poate mindri cu o fenomenala dimensiune in toate domeniile artelor si culturii.
Artistii si-au descoperit la diferite virste vocatiile creatoare si au inteles ca pot si trebuie sa serveasca arta in masura in care artele ii servesc pe ei la modul cel mai spectaculos.

pare incredibila afirmatia ca toti oamenii sunt inzestrati cu calitati de a servi un segment al artelor in paralel cu cele care servesc tehnicilor sistematice de progres in materialitate. nu sunt folosite din pacate niciodata in viata multe din calitatile cu care venim pe pamint sa continuam procesul evolutiv. blocajele care intervin au diferite cauze in special sunt efectele delasarii, care nu permit mintii sa faca introspectii in profunzimile constiintei.
O calitate artistica se absolutizeaza prin exercitiu de la virste mici, poate atinge genialitatea spontan ca o izbucnire navalnica in urma unei sondari in fizic aidoma cu tisnirea unei bogatii naturale sondata in spatiul geofizic- functie de inzestrarile ancestrale si nu neaparat genetice ereditare.
Putem constata amploarea fenomenelor artistice in cinematografie, teatru, audiovizual, expozitii muzeistice, vernisaje, librarii, edituri, pretutindeni in lume nenumarabile, necintaribile insa perfect clasificabile. realmente arta este exploatata la maxim iar efectele sunt magnific de spectaculoase.
pretutindeni sunt expresii aristice superioare cum sunt si expresii artistice inferioare, criteriile de comparatie sunt preturile catalogate pe criterii bine determinate.

paroxismul unei pasiuni depinde eminamente de maxima daruire, astfel survin exceptiile rare care ilustreaza cu acuratete faptul ca numai cei posedati prin har de inspiratiile creatoare ating si depasesc virfurile recordurilor celebritatilor.
fiecare om simte nevoia sa isi exprime sa ilustreze celorlalti calitatile si abilitatile sufletesti, pentru ca indiscutabil o constiinta are nevoie de confirmare apreciabila. metafizic explicind fenomenul , rezulta nevoia de extindere din solitudine in multitudine , intrepatrunderea unicitatii in diversitate.
pasiunea mea este literatura in special poezia, astfel ca fac studii asupra operelor clasice dar si neomoderniste. in acest segment imi concentrez observatiile.
explicabila insa inacceptabila mi se pare tendinta multor pasionati de litere de a insirui in paginile culturii viziuni horror , thriller. intelegind ca astfel se servesc pe sine si arta scripturala.
sunt total inconstienti daca nu isi dau seama ca ilustreaza intunecimile constiintei, care ingrozesc si niciodata nu seduc , nu cuceresc un cititor pasionat.
sunt inconstienti daca pretind din aceste acte si stralucire eventual sa si eclipseze un artist stralucit.
sunt bolnavi daca nu realizeaza cit deserviciu aduc culturilor valoroase.
a trebuit sa citesc zeci de eseuri ori de poezii pina sa identific valorile reale ale mesajelor.
regretabil ca non valoarea mizeriile intrinseci inunda tot ce poate fi sublim in actele culturale.
situatia poate fi aidoma identificata cu un monument artistic dintrun parc inconjurat de gramezi de gunoaie.
pe internet sunt o multitudine de bloguri care servesc retele literare. toti cei care au dorit sa faca prezente in minicluburi pe net au avut dreptul la propriile expresivitati folosind mai mult mai putin sau deloc tehnicile precise ale literaturii.
din fericire pe internet publica cei care nu- si permit sa publice prin edituri din lipsa de bani in special dar foarte important de mentionat si pentru ca editurile nu accepta sa se discrediteze lansind pe piata publica non valorile.
actele pseudoculturale nu trebuiesc incurajate, eu de pilda nu sunt de acord nici cu revistele si ziarele de scandal. regretabil ca exista oameni care se hranesc cu intunecimi psihotice, care cheltuiesc bani cumparind aceste segmente informationale mizerabile virusabile pentru sistemele de gindire . fara vigilenta (mecanism al criteriilor si reactiilor selective) pe termen lung un sistem de gindire virusat se compromite rezonind cu deplorabilul cu grotescul.
sunt pasionata de multi ani de stiintele metafizice. sunt suficient de experimentata pentru a emite teoria variabilelor echilibrului dintre culturile naturale si cele spirituale.
va invit sa facem o incursiune in logica naturala a culturilor in societatea romaneasca pentru a intelege ca spiritualitatea este o reflectare fidela alimentata de naturile inconjuratoare fizice. sunt evidente soiurile de culturi create functie de nevoile societatii, atunci cind sunt sunt lasate la voia intimplarilor climaterice, ca rezultat dupa recoltare insumeaza o productie de roade de calitate inferioara. versus acolo unde culturile sunt maxim ingrijite cu responsabilitate profesionala recoltele sunt radical mai mari si mai calitative.
in majoritatea culturilor romanesti balariile sfideaza ochii luminii, interferindu-se flagrant si impunator cu peisajele splendide ale regiunilor- concluziile analistilor mondiali sunt ca ne incadram in societate de lume a treia.

spiritele marilor clasici in toate artele romanesti s-au situat intotdeauna intre elitele internationale pina in secolul trecut- tot atunci Romania reusise perfomanta de adeveni un centru urias agricol care cucerise pietele europene si mondiale. teoretic pare ca intre cele doua tipuri de cultura fizica naturala si fizica spirituala nu ar exista diferente insa ele se sunt oglindiri perfecte una in cealalta separat si impreuna pentru dimensiunea metaficicii. chimia dintre culturi nu tine de intimplare ci de contextele experimentale pe fundamentele primordiale ale elementelor care definesc un spatiu o regiune un timp un proiect uman sau divin.
nimic nu poate fi mai frustrant pentru o identitate nationala decit aceea de a nu se identifica cu stramosii survin esecuri avarii si ratari imposibil de stavilit. catastrofele intro cultura sunt identificabile in catastrofele naturale spirituala- romania este asaltata an de an de semnale cataclismice grave nimeni nu se intreaba ce anume cauzeaza aceste repercursiuni simtite general dar si regional. un sistem invinuieste alt sistem nimeni nu-si asuma implicarea astfel culpabilitatea, mentalul colectiv este invalmasit de vinovatii exterioare ca venite din mister.
nimic nu poate fi mai trist decit o patrie neculturalizata pentru standarde inalte, lasata pe mina impostorilor, nimic nu poate fi mai grav pentru o cultura intro societate decit sa fie cu totul strivita si eclipsata de sisteme de gindire chaotice si total intunecate.
consider ca este inacceptabil pe termen lung fenomenul de retrogradare de la frumos la grotesc. de la firesc natural la superficial si ulterior in lipsa valorilor real substantiale la improvizatii de umplutura. fara valorile culturale care sa il reprezinte intru totul un popor poate fi manevrat oricind de oricine are o identitate mai impunatoare.
este justificabila concluzia ca pe romani indifirent de sistemele in care activeaza ii eclipseaza scursurile intunecate ale majoritatii unei minoritati. este un paradox si totusi acesta este adevarul incalificabil ca noima intro societate orientata spre modernitate culturala.
intotdeauna poporul roman maxim incercat de influentele invaziilor si razboaielor a supravietuit rezistind prin esentele culturii .
ma rog la spiritele luminoase ale natiunii sa se mobilizeze rapid in proiectele de restaurare si transformare pentru ca Lumina spirituala trebuie sa domine orice sistem in constitutiile de guvernare implicit in segmentele artelor si culturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu