vineri, 18 noiembrie 2011

EROISMUL IN MODERNITATE

Indiscutabil in toate timpurile eroismul a fost actul de daruire suprema pe care un om, o fiinta l-a generat fata de o comunitate, natiune. Indiscutabil este actul cel mai venerabil in conditia umana. este reala virtuozitate sa fii viteaz, temerar, cum este sublima virtuozitate sa servesti arta umana ca un artist cu propriile surse. arta eroismului poate fi identificata in doua cuvinte cu Agonie si Extaz. credinta arta, dragoste conditionata de justete si de frumusetea curajoasa a actului de creatie a scriitorului Irving Stone care a creionat admirativ desfasurarile artistice ale geniului universal Michelangelo Buonarroti. se poate trage concluzia ca nu se poate atinge extazul- revelatia suprema decit trecind prin agonie, cu specificatia limpede ca energia care strabate tot traseul este generata de o credinta fenomenala.
Cu oarecare teama ca eroismul isi pierde din esentialitatea ancestrala in contextul culturiilor moderne concep acest articol cu rezervata timiditate. fara dubii, calitatea eroica se naste acolo unde este iubire suficienta pentru natura, pentru oameni, pentru creatia universala, respectiv pentru Dumnezeu chiar daca de catre multi oameni nu poate fi identificat portretizat. Confortabil pentru rationamentul micro si macro colectiv este crezul in creatorul suprem, in Dumnezeu, altfel ne suprapunem peste creatia hazardului bacteriologic din care au generat si evoluat aleatoriu diverse specii.
ma intreb deseori daca eroismul este un ideal intangibil pentru o majoritate umana, dar la care totusi se nazuieste in cele mai adinci structuri ale mentalului. idealurile mari ar trebui sa fie obsesiile frumoase ale tuturor. se presupune ca laudele de sine nu sunt pe placul ascultatorilor. insa este stiut bine faptul ca nici ascultatorii si privitorii evenimentelor nu sunt corecti in aprecieri si nici macar generosi cu aprecierile remarcabile. in cea ce ma privesc idealurile mari, am considerat ca este cinstit pentru mine in toate etapele vietii sa marturisesc adevarul indiferent de repercursiunile posibil neplacute. pentru a rosti adevarul oricit de dureros ar fi pentru ceilalti este nevoie de curaj, de neaceptare de neimplicare intrun fel sau altul intrun segment rusinos, de vina, ca un refuz total de complicitate la uritenie morala si spirituala. cu siguranta as putea in diverse naratiuni, sa ma realcatuiesc din explorari de sine prin depistarea de multe ori a unor surse de eroism , cu siguranta as marturisi acest lucru intro modestie ferma desfasurata pe tot parcursul vietii. nu am avut niciodata dorinta de a iesi in evidenta pentru a epata, ci intotdeauna pentru a marca o imperioasa nevoie de curaj in abordarea elementelor conjuncturale neprevazute. nu m-am identificat in actele de eroism iubind si pledind pentru binele si adevarul semenilor, marturisesc este regretabil ca am avut de multe ori la indemina incarcatura a cea ce spunea inteleptul grec Herodot , tacerea este de aur. azi eu cred ca tacerea este un scut o armura creata nediplomatic si fara a fi expus pe un front al bataliilor. in democratie moderna tacerea este egala cu frica de repercursiune, in final fara ocolisuri spunind ca este agala cu lasitatea, sau cel putin termenii modernitatii nu se mai potrivesc cu cei ai antichitatii.

Daca o natiune se poate mindri cu ceva valoros si nemuritor este dimensiunea eroismului, frecvent intilnita in actele istorice , ale ostasilor pe front, ale medicilor care se luptau cu moartea iminenta sa salveze vieti. Sunt cazuri de inalta onoare si demnitate sunt apogeuri ale constiintei umaniste inca prezente in mentalitatea militara nationala si mondiala extinsa in segmentele civile. consider ca o majoritate umana a remarcat in diverse evenenimente de comemorare importanta acordata eroismului, sunt insa dificultati mari de voluntariere a fenomenului de catre tot mai multi , desi populatia planetei s-a dublat in ultimii 65- 70 de ani. Omenirea este intro dimensiune de progres material apreciabil , lupta generala a sistemelor de guvernare este anevoioasa in a ridica toate clasele la nivele optime de confort. impresionismul generat de eroism a creat capodopere in cinematografie, literatura, respectiv in toate domeniile artistice. nimic pe lume nu poate impresiona mai mult decit un act de eroism, la care participa intreg universul desi eroul nu simte acest fapt cind se avinta in lupta lui pentru indiferent cum o forma de bine , deseori se simte singur insa animat de dorinte navalnice imprevizibile idescriptibile de a finaliza un fapt benefic .
Cit de mult gresim cu parerile noi oamenii modernitatii este un raport intre constiinta de sine si constiinta ancestrala nationala surclasata de cea universala. cu usurinta putem conveni ca un erou este clasificat deseori in actualitate ca un iresponsabil, ca un naiv, ori ca o fiinta lipsita de rationamentul echilibrului dintre situatia reala si cea previzibila. sa fii animat de iluzii fara suportul optim al fundamentelor existentiale in ziua de azi esti automat incadrat la utopici. realmente in prima faza eroul se bazeaza pe un posibil divin perceput prin credinta ( U topic- energiile universale ale topicului existential nevazute insa existente in codurile misterioase ale legilor firii ) , se angreneaza neconditionat energetic intre energii care depasesc puterea lui de combatere dar si de intelegere. s-a demonstrat frecvent ca hazardat totusi irationalul determina rationalul glorios, deseori iresponsabilul salveaza o dimensiune a responsabilului. in analiza profunda constatam ca fara a fi un act strategic eroismul este o parte de hazard si o parte egala de Divin, este in fapt fizic o balanta asezata parca invers intre cer si pamint. nu este un joc de cuvinte nu este un joc al logicilor compuse, nu este o demarcatie intre fatalitate si datorie consemnata si totusi este un joc metafizic (nepremeditat de constiinta) jocul misterios al intilnirii cu destinul. omul se testeaza pe sine in masura in care este testat in experiment de divinitate. a depasi conditiile vitrege , a trece prin covirsitoarele incercari omul se eploreaza pe sine in profunzime. sunt acte verificate in actualitate sunt suficiente ilustrari de cazuri cind un om neprofesionist a intrat intre flacari de incendiu in ultima clipa sa salveze o viata, cind un om fara sa fie salvamar s-a afundat in valuri dupa alt om sa-l salveze de la inec nefiind medic incercind sa-i resusciteze organele vitale, plaminii si inima . ori cind un om curajos neinarmat pe strada laturalnica intra intro batalie cu o banda organizata sa salveze o femeie, o fata ori un seaman agresat. in toate cazurile curajosul se angajeaza deseori in conditii foarte vitrege si cu sanse minime fara sa se gindeasca o clipa la beneficiile ca va atinge un succes fenomenal. in aceasta categorie se incadreaza oamenii din toate profesiunile cunoscute .
lumea intreaga este afectata partial de crizele grave prin care trec societatile multe intre ele aflindu-se la un moment dat foarte sus pozitionate ca nivel de bogatie materiala si culturala, cele doua ilustrind doua brate intregi ale unei entitati intelectuale. in astfel de situatii cei cu calitati tehnice facultate pot da dovada de inedite intuitii profesionale angajindu-se in sistemele reformatoare. sunt cai transparente de competitivitate cum de altfel sunt si cai subterane care genereaza crizele. crizele sunt semnele majore a inabilitatilor profesionale, pentru a le combate ele trebuiesc identificate si anihilate. este o lupta a modernitatii pentru progres fie civic , fie artistic fie stiintific astfel partea vizibila se confrunta cu partea invizibila, nestiuta. prin abilitati de forta intelectuala un sistem identifica retele ascunse care generreaza dezordine, chaos, terorismul, actele beligerante. sunt manifestarile eroismului evolutiv in toate fetele cunoscutului si necunoscutului, pur si simplu eroismul este opozitia suprema a chaosului a infernului, lupta cu nemernicia cu gaurile negre ale existentialismului uman si natural planetar.
in sistemul comunist au fost mentionate cazuri de oameni care s-au distins prin acte de eroism in munca, femei eroine care munceau in conditii vitrege cot la cot cu barbatii viteji. inca este considerat un act de eroism participarea femeilor in echipe majoritar barbatesti.
cred ca daca mai multe femei ar participa in plenul actelor de reformare a sistemelor democratice umanitatea s-ar bucura de beneficii majore. pentru acest deziderat femeile au nevoie de incurajare din partea barbatilor. in ilustrare eroicomica privind in ansamblul majoritar inca barbatii nu sunt pregatiti sa se recunoasca invinsi in nici un domeniu.
actele de curaj nu sunt programate pe gen masculin sau feminin. constiinta este un atribut al ambelor sexe, astfel ca nu trebuie sa existe divergente in intelegerea fenomenului de daruire cu devotament major. evident cu un substrat de umor specific faptul ca femeilor le ramine un segment inatacabil, acela de mama eroina.
acord un spatiu de analiza crizelor din Romania , mentionind concluzia generala ca partial sunt cauze ale principiului domino de la care nu ne puteam sustrage. sunt ferm convinsa insa ca marile crize din Romania sunt generate de fostele guvernari cu iresponsabilitatea crasa a tuturor sistemelor administrative care s-au succedat pina in prezent.
in idea ca oarecum conteaza parerea mea eu acord o bila laba guvernarii actuale. mai mult decit atit o parte dintre membrii PDl au dat dovada de mare curaj tehnocratic sa se angreneze in mecanismele de guvernare puternic afectate de fostele aparate de guvernamint. nici nu cred ca au fost aparate de guvernare, cred ca au functionat in virtutea inertiei in potentialul existential oarecum asigurat de sistemul comunis. sa nu uitam ca tara avea un nivel de progres avansat ca nu avea nici o datorie la concernele straine bancare , nationale. Mai mult decit atit natiunea avea rezerve bancare mari daca a rezistat 20 de ani sub invazia jefuitorilor nationali. credibilitatea administrativului cu multe improvizatii politice a durat suficient de mult chiar daca cureaua la romani este strinsa ,axim de citiva ani, chiar daca multor romani le-a ajuns cutitul la os ei considera ca sunt norocosi ca mai traiesc si se pot bucura inca de pomenile intelectualea unor forme de administrare teritoriale. eu consider ca este un act de eroism pur si simplu in termenii filosofiei crestine- suportabilitatea la maxim a suferintelor si umilintelor societatii. sunt efectele samavolniciilor care au condus societatea romaneasca. au lipsit cu desavirsire eroi care sa desconspire mirsaviile, ticalosiile reale ale sistemelor de guvernare. biserica intermediarul sacru intre guverne si societate este si ea o forma constrinctoare. fara sa se teama ca Dumnezeu s-ar putea intrupa chiar din aceasta clipa sa le ceara socoteala tuturor.
Dumnezeu este insasi un erou ca suporta marea batjocura universala de la niste nemernici care sunt peste tot impinziti in toate formele de existenta.
cred ca niciodata in viitorul de o mie de ani, capitolul despre eroism nu va fi prelucrat exhaustiv, mai bine zis cred ca eroismul ( suprema daruire de sine- Divina) nu va mai fi necesar atunci cind toti oamenii de pe terra vor avea asigurata viata confortabila, linistea si fericirea.
am cugetat oarecum atipic sa aduc in constiinta cititorilor noile conotatii ale eroismului altul decit cel de conjunctura clasica. istorica. cu certitudine, ca o logica ametafizicului cei ce au plecat dintre noi ca eroi vor ramine eroi s-au intrupat / se vor intrupa in eroi anonimi ori de renume. in ceasta categorie se inscriu reporterii care se avinta pe front intre tiruri de arme sa transmita informatii exacte. sunt ziaristii cinstiti care se confrunta fata in fata cu ticalosii- megahotii nationali ce apar pe la televiziuni si in presa zimbitori cu declaratii mistificate, cu substitute de adevaruri, cu improvizatii de realitati. consider un act de eroism sa fii cinstit in vremurile in care toti se orienteaza spre furturi mari din patrimoniul statului. consider un act de mare curaj sa divulgi un mafiot sau o banda de mafioti locali . consider un act de mare curaj sa militezi cu armele ideologice ale drepturilor omului intre criminalii drepturilor omului. consider un act de mare demnitate umana sa aperi sacrul divin intro societate aruncata in prapastiile infernale cosmopolite fara orientare civilizatoare.
consider ca aparatul de justitie romaneasca este in mare dificultate de perceptie a valorilor supreme divine daca continua sa avantajeze si ca timp o forma de infractiune. poporul este majoritar suferind si justitia poate curma nedreptele suferinte, la care oarecum este partasa in mii de cazuri chiar complice a tartorilor.
consider ca romanii merita sa se situeze intre natiunile renumite ale planetei pentru eroismul cu care au suportat agresiunile din partea tuturor puterilor imperiale de pina azi dar si a puterilor din ultimul secol.
consider in plan general ca PDL ca partid politic in exercitiu de functionare si-a asumat suficient de eroic rolul de continuitate sistematic democratica intre criterii de capitalism major.
consider ca eroul national cu capital majoritar va fi acel om care isi va asuma viitorul societatii identificind in el toate resursele de salvare.
se apropie anul noilor alegeri, astfel la orizont par sa se iveasca noile asumari eroice de a continua lupta cu crizele, cu mizele mirsave politice. oare citi dintre urmatori politicieni vor avea curajul sa fie cinstiti sa iubeasca poporul neconditionat, dorind sa-l salveze din bolile secolului capitalist?
Inchid in profund optimism acest capitol cu superba concluzie ca in Romania exista o dimensiune a eroismului Salvator respectat si aplicat de maxima urgenta in sistemul medical de formatiunile SMURD, ma rog ca fenomenul sa se extinda in toate sistemele si cred ca exista acest fantastic potential renascentist iluminist lasat mostenire de stramosi natiunii romanesti .
Ilustrez si exprim astfel toata admiratia mea pentru daruirea de care dau dovada luptind cu fortele mult diversificate si total imprevizibile ale mortii.
Este semn fara tagada ca Dumnezeu este cu noi, ca se fericeste si sufera alaturi de noi toti din obirsia romaneasca, este eroicul Dumnezeu Zamolxis, care inca se lupta sa isi pastreze identitatea primordiala, intiia identitate sacra intre cele aparute pe parcursul istoric al infernului terestru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu